Media in de bediening

Ik heb er wel eens vaker over gesproken, media in de Gods Koninkrijk. Het is altijd een gevoelig onderwerp. Mede doordat men vaak denkt dat media in de kerk en de opnames ervan gratis moet zijn.
Als je zou vragen hoeveel budget trekken jullie uit voor media in de kerk, dan zal veelal het antwoord zijn: “Ehhh, niets”. Soms ben ik dan wel benieuwd waaraan het geld wel gespendeerd word. Vaak aan traktaten, of andere folders.Maar is dat van deze tijd?

Folders of media
Is er een verschil in folders of media? In wezen niet. Folders worden uitgedeeld en worden, na gelezen te zijn, althans dat hoop je, bij het oud papier gedaan. Media echter blijft op youtube bestaan, en gaat veel langer mee. Alleen het is niet tastbaar, je kunt het niet vasthouden. Daar zit vaak het probleem. In de kerk krijg je de folder in handen, media zie je op het scherm en staat ergens op het internet. Maar waarom niet iets fysieks ervan maken. Door het op een USB stick te zetten. Een andere manier van verspreiding.

Eigen producties
Daarnaast mijn vraag: “Kunnen we wedijveren met de media zoals de omroepen maken”.
Ik denk het wel. Bij de omroepen zie je vaak een secularisatie, vervlakking van het uitdragen van het geloof. Daar ligt voor de mensen in de christelijke media een kans. Want daar kunnen we veel meer uitbrengen en zijn niet afhankelijk van regels die opgelegd worden. Hoewel dat laatste ook nog best eens kan, onder het mom van we kunnen niet alles laten zien.

Maar laat ik eens een voorbeeld geven. Het opnemen van een zangdienst. Hoe zou je dat kunnen doen. Is het mogelijk om het zo op te nemen, dat de “verwende” kijker dit zal gaan bekijken?
Wat houd je tegen om iets op een juiste manier op te nemen. Wel dat is 1 ding: Tijd!

We zijn zo druk met allerlei zaken binnen het Koninkrijk dat we geen tijd meer hebben om ook dit soort zaken te kunnen opnemen. Dus nemen we wel wat op, vaak met 1 camera, gebruik makend van de interne microfoon. Maar als je meer tijd ervoor neemt, en gaat nadenken over wat je nog meer kunt met opnames, dan zal je zien dat er veel meer mogelijk is.

Apparatuur
Informeer eens wie in de gemeente of kerk een videocamera is, vaak is diegene een vergaande hobbyist, met gevoel voor beeldcompositie. Vraag eens na wie aan video editing doet. Wellicht kun je haar of hem ook inschakelen. En kijk vooral naar gemeente leden die geen leidinggevende functie hebben. Want de leidinggevenden zijn al druk.
Daarnaast wat is de visie van je gemeente, ondersteunen ze je ideeën, geven ze je de ruimte?

Uitvoering.
Stel je voor je wilt een dienst opnemen met allerlei muziek. Dan moet je een draaiboek maken. Het geldt niet alleen voor deze dienst, in feite heeft iedere dienst een draaiboek nodig. Daarin vind je terug wat er gaat gebeuren. Ik zal in een latere blog terugkomen om het nut uit te leggen van een draaiboek tijdens de dienst.

Het draaiboek zou er dan zo kunnen uitzien. Simpel toch?


Vraag van mij aan u, wat weerhoudt om ook dit soort producties te maken? Wat is de visie van uw kerk en krijgt u de ruimte om dit te ontwikkelen.

Block eigenschap op een ODC waarde op te halen

In deze blog laat ik je zien op welke manier we gegevens, in dit geval de ODC, kunnen opnemen in een kabellijst. Het betreft een combinati...