Block eigenschap op een ODC waarde op te halen

In deze blog laat ik je zien op welke manier we gegevens, in dit geval de ODC, kunnen opnemen in een kabellijst. Het betreft een combinatie van kabel, met een afscherming, aangesloten op een klep, met daartussen een steker verbinding. Zou je de aangesloten ODC standaard weergeven dan is het eerste object wat je tegenkomt de steker aansluiting.
Maar wat je wilt zien is eigenlijk het onderdeel na de steker, de klep.

Voor dat ik begin, het volgende.
Dit wat nu volgt is een voorbeeld. Er zijn tal van mogelijkheden wat betreft block eigenschappen. En omdat dit onderwerp soms lastig te begrijpen is, is een training beslist noodzakelijke. Anders mis je de fundamentele kennis en inzicht hoe het werkt. En het eerste wat gevraagd word bij de helpdesk, of je de training " Block eigenschappen" gevolgd hebt.
Een blockeigenschap binnen EPLAN is een krachtig middel om gegevens, gelegen op een andere plek, te kunnen weergeven bij een onderdeel. Je zoekt als het ware de database door, om die gegevens te kunnen vinden. 
Het is wel zaak om deze block eigenschappen met mate toe te passen. Een project met veel blockeigenschappen zal op den duur trager gaan worden. Om nog niet te spreken over het onderhoud ervan.
Daarnaast is het zaak om alles goed te documenteren welke blockeigenschappen gemaakt zijn en waartoe ze dienen. Vooral ook hoe ze zijn en worden opgebouwd.
Hoe gaan we nu te werk?
In het schema hieronder links, zie je een kabeldefinitie, die als volgt in het kabeloverzicht (rechts) word weergegeven. 
 




Echter willen we niet de steker W3 zien, maar de ODC van de klep die er onder is getekend. Iedere keer als we naar een ander onderdeel willen gaan, gaan we in weze de trap op. Het onderdeel bevindt zich op een ander niveau.
De stappen.
Dit kunnen we oplossen met een blockeigenschap. Om deze eigenschap te maken gaan we als volgt te werk (zie rechterafbeelding).
1.    We starten vanuit de kabeldefinitie
2.    Dan gaan we de trap op om terecht te komen op de verbindingsdefinitie van de kabel.
3.    Vanuit die verbindingsdefinitie nemen we de trap naar de steker.
4.    Als we daar zijn beland, dan willen we de waarden gebruiken van de Y1.
5.    Dan kijken we via de aansluiting 2, naar de klep Y1, dus gaan we nog eens de trap op.
6.    Dan zijn we beland op Y1 en kunnen we de ODC opvragen.

Stap 1:
We staan op de kabeldefintitie. Vanaf dit punt moeten we terechtkomen op het verbindinsdefinitiepunt van deze kabel. Dat doen we door de trap omhoog te nemen (naar het volgende niveau).
Maar waar bevindt zich dat niveau. Kijken we naar de samenstelling van de kabel dan zien we het volgende. Hier de betreft het de 3de functie van dit onderdeel. Hoezo de derde functie?
We zien:
  • 1e functie: Kabeldefinitie (hoofdelement)
  • 2e functie: Kabeldefinitie (nevenelement)
  • 3e functie: Het verbindindsdefintiepunt van waaruit we verder gaan kijken.




Punt van aandacht. Dit block eigenschap werk alleen voor deze combinatie. Dus als je een opnemer hebt getekend met een kabel met afscherming, dan zal de functie die je moet gebruiken wellicht nummer 4 zijn.
Nu is alleen de vraag, welke van de opties moeten we kiezen? Dat leer je in de training blockeigenschappen van EPLAN. Dat ga ik niet verder uitleggen. 
Maar in dit geval kiezen we voor:
Andere functies van het onderdeel > Meerlijnig > Functie 3
Want dit verbindingsdefintiepunt is een functie van de kabel. 
Stap 2:
Nu gaan we de trap op, naar het volgende niveau.

Stap 3.
Waar zijn we beland?
Wel nu staan we op de verbindingsdefinitie punt van de kabel. We moeten nu naar onderen kijken. Dus gaan we kijken naar het doel wat zich bevindt op aansluiting 2. Het klinkt vreemd maar ook een v
erbindingsdefinitie punt heeft 2 aansluitpunten. Vanuit dat punt kijken we naar het volgende niveau de steker.  
Hieronder vind je de doelen van aansluiting 1 en 2. Aansluiting 1 kijkt naar boven, aansluiting 2 kijkt naar onder.
We willen nu via aansluiting 2, doel 1 (blauw) naar de steker toe, het volgende niveau. We gaan weer de trap op.

Stap 4.
We zijn aanbeland middels de trap, op het volgende niveau, de steker. Je ziet blockeigenschappen maken is soms veel trap lopen.
We staan dus op de steker en nu moeten we nog 1 niveau omhoog om uiteindelijk ons doel te behalen, de ODC van de klep weergeven.
Hier kwam ik een probleem tegen. De steker die ik had gebruikt bleek logisch maar 1 aansluiting te hebben. Ofwel ik kon niet via aansluiting 2, naar het volgende niveau. Maar gelukkig was erin de symboolbibliotheek een symbool met wel 2 aansluitingen. Dus mocht je hierin vastlopen, kijk altijd of een symbool voldoende aansluitingen heeft.
We gaan dus nog 1 niveau omhoog.
Dat doen we nu via aansluiting 2 van de steker. Wat het mooi van EPLAN is, dat je nu kunt zien welk doel(en) aanwezig zijn op aansluitingen. Dus is het zichtbaar dat er een connectie is met het volgende doel.

Ook nu gaan we voor de laatste keer het trapje op, om uiteindelijk te belanden op het symbool van de klep. 
We zijn bij de klep!
Hier kunnen we gegevens ophalen die we graag willen tonen, in mijn geval de ODC ophalen die we willen gebruiken. Daarbij gaat het om de functie van het onderdeel.
Ik heb daar geen screenshot van, maar die mag je dan zelf uitzoeken. Maar het zit boven in de lijst van de blockeigenschappen.
Kun je terugvinden welke stappen je hebt gemaakt, links onderin zie je een scherm met alle stappen. (zie screenshot hieronder).

Projectoverkoepelend.
Ik heb deze stappen eerst bij 1 kabel geprobeerd en uitgevoerd  Het is mogelijk dit project overkoepelend aan te maken. Daarvoor open je de eigenschappen van je project en maakt daarin een blockeigenschap aan. De inhoud ervan, kun je kopiĆ«ren van de code zoals te zien is in de eigenschappen van de block eigenschap.
Wat ik aan het begin al vertelde, let op welke kabel, steker, klep configuratie je hebt. Met of zonder afscherming enz. enz. Bovenstaand is niet alleen handig voor kleppen, maar ook opnemers met steker aansluitingen en dergelijke.

Block eigenschap op een ODC waarde op te halen

In deze blog laat ik je zien op welke manier we gegevens, in dit geval de ODC, kunnen opnemen in een kabellijst. Het betreft een combinati...