Tips voor reportages deel 2

Preproductie
Vreemd genoeg begint post-production met pre-production. Veelal de beste montages die een editor maakt, zijn ooit eens op papier gezet. Zodra een script een storyboard word, ga je actie ondernemen.

Schrijf de afzonderlijke scenes op
Schrijvers gebruiken een techniek om afgezonderde scenes te schrijven op individuele index kaarten. Zo is men in staat hun scenes door elkaar te husselen en kan men zien hoe de scenes elkaar beïnvloedden.

Je kunt gebruik maken van een storyboard door alle scenes te plakken op een groot bord, en zo de volgorde bepalen van de film. De keuze van volgorde van de scenes bepaal je dus in het storyboard.

Neem niet teveel op.
In een veel productie, word er veel te veel beeld materiaal opgenomen, wat vaak niet eens gebruikt word in de montage. Waarom? Omdat het zo'n mooi shot is. Als alles mooi is wat je ziet, wil niet zeggen dat je het kunt gebruiken.

Uren en uren ben je dan bezig om al het materiaal te spotten, voordat je zelfs gaat starten met de montage.

Wanneer je het juiste voorwerk gaat doen, door het bestuderen van het onderwerp, bedenkend welke shots je nodig zou moeten hebben voor de montage, dan spaart dat tijd bij het monteren. Daarnaast kun je ook vast je gedachten laten gaan m.b.t. het schrijven van de voice-over, titels en wat nog meer nodig is.




Bereidt het gewoon goed voor
Schrijf alles eens uit en ga dan gericht opnemen. Neem de voice-over tevoren op, zoek de geschikte rechten vrije muziek, zet tijdlijnen klaar, en als de opnames klaar zijn, dan kun je ze inladen en starten met de montage.
Spotten van de opnames hoeft ten dele, immers, je weet al wat je hebt.



Denk aan de editor
En voor ik het vergeet, als je een shot begint, zorg er voor dat je gedurende enkele seconden niet beweegt, pan’t, inzoom'd enz. Zo kun je die seconden gebruiken voor evt. effecten.

word vervolgd...



Block eigenschap op een ODC waarde op te halen

In deze blog laat ik je zien op welke manier we gegevens, in dit geval de ODC, kunnen opnemen in een kabellijst. Het betreft een combinati...