Media als communicatie middel (2) Opzet van een webinar, instructiefilm

Nu gaan we kijken wat de inhoud zou kunnen zijn van enkele films. De inhoud is sterk afhankelijk van de doelgroep.

Voor wie?
De inhoud van een documentaire zal anders zijn, dan de inhoud van een instructiefilm, of een promotie film.
De documentaire is meer feitelijk gericht, de instructie film gericht op de gebruiker, terwijl een promotie film weer bedoeld is om kijkers, klanten te trekken.
Iedere doelgroep vereist zijn eigen benadering.

Ik neem als voorbeeld een instructie film. Deze worden erg weinig gemaakt, en als ze gemaakt word, is het door de gebruiker en vaak op YouTube. Het grootste kenmerk van een YouTube film is dat het te vaak erg lang is, met heel veel praten, uitleg, maar het duurt minuten tot men to the point komt.

Start met wat je wilt laten zien.
Start met de uitleg van wat je wilt laten zien, en waar je uiteindelijk naar toe wilt. Maak gebruik van powerpoint slides, de juiste muziek, en de juiste intonatie. Voorkom dubbelingen, zaken die je al verteld hebt, maar steeds weer terugkomen.
Zodra je dubbelingen gebruikt, betekend dat: "je hebt te weinig tekst, maar je wilt toch de tijd vol praten". Houd het kort en krachtig, in plaats van lang en saai.

Als je iets laat zien van een bewerking in een programma, laat het zien en vertel wat je doet. De kijker wil vaak mee gaan doen en mee klikken.

Voorbeeld:
Je wilt een file openen, hoe ga je dat aanpakken.
Zeg je: "Ik open een file, genaamd ...., en hiermee start ik mijn editing"
Of zeg je "Ik ga eerst de montage openen. Ga hiervoor naar "File", klik op "Open" en selecteer de montage waarmee je wilt starten."

Grote voordeel van deze methode is, dat de gebruiker mee kan klikken, maar ook als je opgenomen beeld slecht te zien is, men mee kan doen. Het laatste mag niet voorkomen. Je moet ten alle tijde er voor zorgen dat iedere handeling te zien is.

Ik gebruik zelf Snag-It, en neem op in 1920 x 1080. Daarnaast is Zoom-It een erg handige applicatie waarmee je door sneltoetsen kan inzoomen op een deel van het scherm, maar ook kun je kort notities, pijlen, strepen creƫren om je betoog te onderstrepen.










Draaiboek
Belangrijk in het maken van deze films is een draaiboek. Zeker als je start. Je hoeft niet alle tekst uit te werken, maar het puntsgewijs laten zien van de onderwerpen, en ook alle muisbewegingen in een document helpt je de film goed op te nemen.

Hoe vaak kwam het bij mezelf niet voor, dat ik wat wilde laten zien, en het menupunt even vergeten was. Je kunt ook alle tekst uitschrijven, maar dan klinkt het vaak alsof je het voorleest. Het is erg moeilijk om bestaande tekst zo op te lezen dat het natuurlijk klinkt.
Je moet dus hierin een gulden middenweg vinden.

Opname.
Tot slot. De voorbereiding van een opname, of webinar, vergt tijd.
Zorg ervoor dat alles wat je wilt laten zien voor handen is. Inladen van media files, je moet ze snel kunnen vinden, openen van projecten moet foutloos geschiedden, niet dat je allerlei meldingen krijgt. En wat zeer storend is, vensters die openen op een ander scherm.

Veel mensen hebben de instelling, dat doe ik wel even. Maar door aandacht aan de opname te geven, of het webinar, laat je de kwaliteiten zien van jou en je bedrijf.








Block eigenschap op een ODC waarde op te halen

In deze blog laat ik je zien op welke manier we gegevens, in dit geval de ODC, kunnen opnemen in een kabellijst. Het betreft een combinati...