Media als communicatie middel (4) Draaiboek en powerpoint

Draaiboek
Het draaiboek is een essentieel onderdeel van een opname. Het maakt niet uit of het een webinar of een promotie film betreft. Het is noodzakelijk dat je weet wat je wilt gaan vertellen.
Hierbij denk ik aan de kunst van het weglaten.

Als we een draaiboek maken met teksten erbij, en we lezen het terug, dan zien we vaak veel doublures in de teksten. Haal deze eruit, het resultaat is dan een draaiboek wat compact en to the point is.




Voorbereiding en uitvoering

Enkele tips voor het voorbereiden en het opnemen (uitzenden) van een webinar of instructiefilm.
  • Noteer de stappen die je wilt tonen aan het publiek.
  • Oefen alle stappen totdat je er zeker van bent dat je het beheerst.
  • Het is soms handig om een bepaalde bewerking middels screenshots, of genoteerde stappen, op papier te hebben. 
  • Zorg ervoor dat als je met 2 schermen werkt, dat alle vensters die je wilt laten zien zichtbaar worden op het scherm dat je deelt met de ontvanger.
  • Files die ingeladen moeten worden moeten klaarstaan in 1 map, en als je de opent moet je direct de map kunnen zien. (Het zoeken naar bestanden is onprofessioneel)
  • Zorg voor een glas water tijdens de uitzending, en drink vooral geen koffie voordat je start.
  • Zorg voor een extra persoon die de uitzending technisch ondersteund en evt. vragen noteert van de kijkers.
Je kunt overwegen de teksten uit te schrijven, maar het gevaar is dat je de teksten opleest. In dat geval is het gevoel bij het product niet meer aanwezig bij de kijker.

PowerPoint
Vaak maakt men gebruik van een PowerPoint in de oude 4:3 modus. beter is deze te gebruiken in de 16:9 modus, breedbeeld. Want iedere opname gaan we maken in HD 16:9. Nooit in de 4:3 verhouding. Gewoon om dat alle schermen het formaat hebben van HD.

Als je bedrijf de 4:3 voorschrijft, maak dan de Power Point in deze modus, en zet die later om naar 16:9. Let op dat je wijzigen van teksten doet in de 4:3 modus, anders krijg je teksten die wellicht niet meer passen in het beeld.
Wijzigen van het formaat kun je in de laatste versie van PowerPoint vinden bij: Ontwerpen > Diagrootte.

Block eigenschap op een ODC waarde op te halen

In deze blog laat ik je zien op welke manier we gegevens, in dit geval de ODC, kunnen opnemen in een kabellijst. Het betreft een combinati...